Zielone ziarna kawy to po prostu ziarna, które nie są palone, są to ziarna w najczystszej i najbardziej surowej postaci. Te surowe ziarna używane są do przygotowania ekstraktu zielonej kawy.
Na świecie jest wiele krajów produkujących kawę, z których większość znajduje się wzdłuż równika. Ponieważ klimat jest idealny do uprawy drzew kawowych, te kraje równikowe są największymi producentami ziaren kawy. Drzewa same w sobie przypominają wysoki krzak, a ziarna kawy, które produkują, są w rzeczywistości nasionami.
Kraje w Afryce, Azji Południowej, Ameryce Środkowej i Południowej są największymi producentami kawy. Klimaty w tych regionach są gorące i cieszą się obfitymi opadami deszczu – dwoma istotnymi warunkami klimatycznymi, w których drzewo kawowe się rozwija. Drzewa kawowe najlepiej rosną w wysokich temperaturach i potrzebują 90 procentowego współczynnika wilgotności, a także dość dużej wysokości, stąd kraje wzdłuż równika mają idealne warunki do rozwoju drzewa kawowego.
Typowe drzewo kawowe może przetrwać do 60 lat, chociaż niektóre drzewa żyją nawet sto lat. Drzewa kawowe nie tolerują mrozów ani dużych skoków temperatury, więc w przypadku poważnej zmiany temperatury wpływa to na uprawę.
Zielona kawa jest coraz bardziej popularna, obecnie jest jednym z najpopularniejszych środków na odchudzanie. Ma też szereg innych zastosowań, od ochrony serca i obniżenie ryzyka chorób neurologicznych, po efekty przeciw starzeniu się i inne.
Zielona kawa jest bardzo korzystna dla naszego ogólnego stanu zdrowia, a ponadto pomaga wspierać wysiłki przy odchudzaniu.
Obecnie toczy się debata, czy korzyści jakie niesie za sobą zielona kawa są tego warte i czy nie powoduje ona skutków ubocznych.
1. Usuwa nadmiar wolnych rodników
Zielona kawa pomaga zmniejszyć szkodliwe działanie wolnych rodników w ciele i wspomaga ogólny stan zdrowia. Kilka badań potwierdziło, że surowe i nieprzetworzone zielone ziarna kawy zawierają w 100% czysty kwas chlorogenowy.
Wielu ekspertów uważa, że nadmiar wolnych rodników jest czynnikiem w rozwoju wielu chorób, w tym raka i miażdżycy. Właściwości występujące w zielonych ziarnach kawy, mogą odgrywać ważną rolę w leczeniu lub zapobieganiu nie tylko niektórym nowotworom i chorobom serca, ale także chorobie Alzheimera, zwyrodnieniu plamki żółtej, stanom związanym z zapaleniem stawów i innych.
2. Regulacja poziomu cukru we krwi
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i innych zdrowych związków w zielonych ziarnach kawy, może ona pomóc w obniżeniu poziom cukru we krwi. Obniżenie poziomu glukozy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Niektóre badania wykazały, że zielona kawa była w stanie odwrócić negatywne skutki diety wysokotłuszczowej, poprzez zmniejszenie zalegania tłuszczu w organizmie. Inne badanie, przeprowadzone w 2007 wykazało, że kawa wzbogacona kwasem chlorogenowym może potencjalnie zmniejszyć wchłanianie glukozy u osób otyłych. W 2014 r. opublikowano raport na temat wpływu kwasu chlorogenowego. Badanie wykazało, że zielony ekstrakt z ziaren kawy może pomóc w zapobieganiu zaburzeniom mózgu związanym z cukrzycą.
3. Zielona kawa na odchudzanie
Zielone ziarna kawy zyskały swoją popularność, gdy naukowcy odkryli, że jest w stanie pomóc w utracie wagi. Istnieją dowody mówiące, że może ona pomóc w zrzuceniu kilogramów, ale jedynie podczas przestrzegania zdrowej diety i prowadzenia regularnych ćwiczeń. Dzieje się tak ze względu na substancję jaką jest kwas chlorogenowy, który jest za to odpowiedzialny. Kwas chlorogenowy jest wysoce chłonny i jest pomocą dla organizmu w spalaniu glukozy i przekształcaniu zmagazynowanego tłuszczu w ciele na energię.
Kofeina również odgrywa pewną rolę w spalaniu tłuszczu, wiele badań wykazało, że pomaga ona w poprawie metabolizmu. Kofeina zapewnia stymulujący wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, zwiększa przemianę materii i zwiększa utlenianie kwasów tłuszczowych, pomagając w utracie wagi lub utrzymaniu już idealnej. W rzeczywistości kofeina jest jednym z niewielu naturalnych związków, których udowodniono naukowo, że pomagają spalać tłuszcz.
Uważa się jednak, że głównym składnikiem odpowiedzialnym za odchudzanie jest jej kwas chlorogenowy. Niektóre badania na ludziach pokazują, że może zmniejszyć wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego, przez co obniża poziom cukru we krwi i skoki insuliny, co oznacza, że spożywanie ekstraktu z zielonej kawy jest podobne do bycia na diecie o niskiej zawartości węglowodanów.
W badaniu na zwierzętach przeprowadzonym w 2016 roku wpływ ekstraktu z zielonych ziaren kawy został przetestowany na otyłych myszach, a naukowcy odkryli, że znacznie zmniejszył się przyrost masy ciała tych gryzoni.
4. Zdrowe serce
W badaniach na ludziach i zwierzętach stwierdzono obniżenie ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Inne badania wykazały, że ludzie z łagodnym nadciśnieniem tętniczym, którzy przyjmują ekstrakt z zielonej kawy, 93 mg do 185 mg na dobę, mają obniżone ciśnienie krwi w przeciągu miesiąca.
5. Powolne starzenie
Zielona kawa spowalnia efekty starzenia. Wraz z wiekiem twarz jest pierwszym obszarem, w którym widoczne są efekty promieniowania ultrafioletowego, które mogą objawiać się zmarszczkami, cienkimi liniami, obwisłością, przebarwieniami i suchą skórą. Te niepożądane zmiany odzwierciedlają pogarszający się stan składników, które składają się na wewnętrzną warstwę skóry, która jest połączeniem włóknistego białka kolagenu i elastyny związanych wodą.
Promienie UV wyrządzają spustoszenie na skórze, wytwarzając wolne rodniki, które rozkładają istotne składniki skóry i ostatecznie powodują te oznaki starzenia. Zielone ziarna kawy pomagają odmłodzić skórę ponownie, poprawiają wygląd i jędrność, a także zmniejszają zaczerwienienia i pojawienie się zmarszczek.
6. Zwiększenie energii
Powodem, dla którego większość ludzi pije kawę, jest zwiększenie energii, a zielona kawa nie jest inna, ponieważ zawiera również stymulant znany jako kofeina, który pomaga zwiększać poziom energii, a także wspomagać utratę wagi poprzez zwiększenie metabolizmu. Kofeina szybko dociera do mózgu, blokując hamujący neuroprzekaźnik znany jako adenozyna, jednocześnie pobudzając wzrost hormonów dobrego samopoczucia, takich jak dopamina, i działa jako stymulant ośrodkowego układu nerwowego, a najbardziej zauważalnym efektem jest pobudzenie. Może również prowadzić do zwiększenia koncentracji, motywacji i bardziej pozytywnego myślenia. Oczywiste jest, że pomaga czuć się mniej zmęczonym, dlatego jest również powszechnym składnikiem leków do leczenia senności.