Jest jednym z ulubionych warzyw wszystkich Polaków. Można ją ustawić na równi z samymi ziemniakami, brokułami i fasolką szparagową. Marchewka to naprawdę fantastyczny produkt spożywczy, którym szczególnie powinny zainteresować się osoby próbujące zgubić swoje zbędne kilogramy. Od lat wiadomo, że ta odmiana warzywa doskonale sprawdza się właśnie na dietach odchudzających. Dawniej, kiedy największą popularnością cieszyły się gotowe jadłospisy, umieszczane najczęściej w kolorowych gazetach dla pań, większość z nich bazowała właśnie na tym pomarańczowym produkcie, którym kobiety potrafiły opychać się od rana do wieczora, wierząc w jego magiczną moc odchudzającą. Oczywiście marchewka takiej mocy nie posiada i nikt, kto będzie się nią raczyć jednocześnie z chipsami i słodyczami, nie zdoła dzięki niej nagle schudnąć. Mimo tego marchewka a odchudzanie mają ze sobą sporo wspólnego. Warto przynajmniej spróbować zastąpić nią sobie niezdrowe słodycze lub tuczące słone przekąski i np. kroić ją w mniejsze kawałki, a następnie podawać z dipami jogurtowymi i jeść podczas seansów filmowych lub w trakcie czytania książek. Marchewka takie odchudzanie może zdecydowanie ułatwić.
Prawdopodobnie każdy, kto tylko zostałby zapytany o najzdrowsze produkty spożywcze na świecie, w swojej wypowiedzi uwzględniłby przynajmniej kilka różnych warzyw. A marchewka jest jednym z tych naprawdę najbardziej wartościowych. Warto jednak wiedzieć, że na takiej diecie odchudzającej należy ją spożywać pod właściwą postacią. Niektóre procesy przetwarzania żywności zmieniają bowiem częściowo jej skład i właściwości. Taka ugotowana czy nawet podgotowana marchewka – mięciutka i niesamowicie słodka – nabiera wysokiego indeksu glikemicznego, przez co po jej spożyciu może szybko powrócić spory apetyt. Lepiej zatem jeść ją na surowo, bo wtedy jej indeks glikemiczny jest bardzo niski. Marchewką można uzupełniać różne potrawy i dodawać ją niemalże do wszystkich dań. Niektórzy tworzą z niej fantastyczne i pełne witamin i minerałów sałatki, ścierając ją na grubych oczkach, a następnie postępując dokładnie tak samo z jabłkami i zalewając takie wiórki niewielką ilością soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Dodatek tłuszczu jest tutaj bardzo ważny. Witaminy i minerały rozpuszczają się jedynie w tłuszczach, dlatego też spożywając je samodzielnie, można zupełnie ich sobie nie dostarczać. Z marchewki warto też przygotowywać wspaniałe zupy i kremy, które wspaniale rozgrzeją każdego podczas zimniejszych i mroźniejszych dni i wieczorów. To produkt bardzo uniwersalny, dlatego każdy zdoła stworzyć z niego coś wspaniałego. Wystarczy trochę z nim pokombinować lub poszukać w sieci gotowych przepisów na marchewkowe dania lub napoje.
Marchewka a odchudzanie – to pomarańczowe warzywo idealnie pomaga osobom chcącym tracić swoją wagę, ponieważ doskonale syci apetyt. Mimo iż ma niewiele kalorii, potrafi zahamować głód i to na długi czas. Jest produktem nie tylko świetnie sycącym, ale też przede wszystkim bardzo zdrowym. Powinny go jeść regularnie nie tylko osoby dorosłe, ale także i nastolatkowie oraz małe dzieci. Cała marchewka może zawierać w sobie maksymalnie dwadzieścia kalorii. Ta mniejsza może mieć ich nawet dwukrotnie mniej, dlatego aby dostarczyć sobie z jej pomocą równowartości jednego czekoladowego batonika, należałoby zjeść przynajmniej dziesięć takich marchewek, a nie jest to wcale takie proste zadanie. W jednym warzywku kryje się również całkiem pokaźna ilość błonnika pokarmowego, bo aż dwa gramy tego składnika. Warto też zaznaczyć, że marchewki zawierają całe mnóstwo zróżnicowanych witamin i minerałów. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, witaminy C (poprawiającej odporność i szczególnie dobrze sprawdzającej się w tym ponurym okresie zimowym), a także beta karotenu, który jest w stanie poprawić odcień skóry i nadać jej przyjemnego, lekko opalonego apetytu. Marchewka to także cenne źródło licznych minerałów. Ze względu na jej prozdrowotne właściwości na pewno warto ją jeść i to jak najczęściej!
To, że marchewki mogą ułatwiać i przyspieszać odchudzanie, wie już praktycznie każdy. Dodatkowe korzyści wynikające z ich spożywania są jednak także wspaniałe i równie warte uwagi. Osoby, które regularnie sięgają po te pomarańczowe warzywa, czyli jedzą je przynajmniej trzy razy w tygodniu, zazwyczaj mogą pochwalić się lepszym wyglądem zewnętrznym. Ich skóra prezentuje się cudownie – jest promienna i świeża, wygląda tak, jak gdyby człowiek dopiero co wrócił z wakacji. Opalenizny nadaje jej oczywiście beta-karoten, którego w takich marchewkach zdecydowanie nie brakuje. Jest on ich naturalnym barwnikiem, który równie szybko i efektywnie potrafi zmienić odcień skóry i sprawić, że staje się ona bardziej brązowa i apetyczna. Jedzenie marchewek może poprawić także stan włosów czy nawet paznokci. Dzięki nim kosmyki stają się wzmocnione i rzadziej wypadają, a płytki paznokciowej nie rozdwajają się już tak szybko, dlatego nawet kobiety mające z nimi problem mogą je bez problemu zapuścić, by następnie stworzyć dla siebie wspaniały i estetyczny manicure.
Nie można jednak powiedzieć, że marchewka jest tak cudownym i niesamowitym produktem, iż powinno się ją jeść bez opamiętania i dodawać do wszystkich posiłków – uzupełniać nią poranne owsianki, następnie zjadać pod postacią sałatki z jabłkiem na drugie śniadanie, a na obiad i kolację spożywać w upieczonej lub przysmażonej formie. Ze wszystkim można niestety przesadzić. Nawet ten najzdrowszy produkt przestaje być dla człowieka bezpieczny i wartościowy, gdy jego dawka zostaje niepokojąco przekroczona. A z marchewkami można niestety łatwo przesadzić. Objawy będą pokazywać się tutaj przede wszystkim na skórze – nie stanie się ona przyjemnie opalona, a zacznie przybierać pomarańczowy i dość dziwny, bardzo charakterystyczny kolor. Nadmierna ilość beta-karotenu może z kolei doprowadzić do osłabienia się całego organizmu. Z marchewkami też należy zatem uważać. Na pewno nie powinno się ich jeść podczas wszystkich codziennych posiłków.