Nabiał i produkty mleczne - dobre czy złe?

W dzieciństwie nasze mamy i babcie na pewno podawały nam ją bardzo często, dlatego przeważnie mamy z nią przyjemne wspomnienia. Lubimy w końcu powracać do okresu naszej młodości. Uwielbiamy przypominać sobie te czasy, kiedy to nie mieliśmy tak naprawdę żadnych większych problemów, mogliśmy skupiać się wyłącznie na spotkaniach z przyjaciółmi i bawiliśmy się dosłownie od rana do nocy, czasem tylko siadając do swoich lekcji i szkolnych projektów. Nasze wspomnienia nieraz ściśle wiążą się z samymi smakami lub zapachami. Jeżeli teraz usiądziemy sobie na moment w fotelu lub położymy się na łóżku, zamkniemy oczy i postaramy się przypomnieć sobie nasze ulubione danie z dzieciństwa, bardzo możliwe, że wyobrazimy sobie w swojej głowie obraz miseczki wypełnionej kaszą manną. Dawniej za nią przepadaliśmy, jednak teraz wolimy bardziej wytrawne dania, dlatego gdy już mamy sięgnąć po jakąś odmianę kaszy, wybieramy tą gryczaną bądź jęczmienną. A kasza manna a odchudzanie też może nam pomóc. Jeśli więc marzy nam się zgubienie paru nadprogramowych kilogramów, uzupełnijmy swój jadłospis tym prostym produktem kojarzącym się z dzieciństwem. Tak naprawdę różnego rodzaju kasze powinny stanowić ważną, o ile nie najważniejszą podstawę naszych dziennych jadłospisów. Jeśli zadbamy o to, by jeść je regularnie, poprawi się nasze zdrowie, a efektem ubocznym tej zmiany będzie nowa, lepsza i szczuplejsza sylwetka.

Na pewno sami bylibyśmy w stanie wymienić przynajmniej kilka rodzajów najpopularniejszych kasz. W Polsce szczególnie często sięgamy po tą gryczaną. Lubimy ją za jej mocny i dość intensywny smak, a także ciekawą strukturę. Gryka występuje pod postacią zbitych i twardych ziarenek, które wspaniale chrupią pod naszymi zębami i doskonale łączą się z płynnymi sosami czy miękkimi kawałkami mięsa. Z gryczanej kaszy jesteśmy w stanie przygotować wyłącznie słone i wytrawne potrawy, dlatego jeśli w ostatnim czasie mamy już ich dość i wolimy raczyć się tymi słodszymi daniami, powinniśmy zastanowić się nad tym, jaka odmiana kaszy mogłaby się do nich dopasować. Jednym z lepszych wyborów będzie chociażby taka kasza jaglana. Dość mocno przypomina ona jaglane płatki, jednak jest zdrowsza i bardziej wartościowa. Aby dobrze ją przygotować, przed jej ugotowaniem przepłuczmy ją zimną wodą i najlepiej zróbmy to kilkukrotnie, aby usunąć z niej gorzkawy posmak. Następnie zalejmy ją niewielką ilością wody lub mleka i gotujmy na średnim ogniu przez około dziesięć minut. Tak przygotowaną kaszę jaglaną możemy podać na słodko, dodając do niej mrożone owoce (truskawki lub maliny), które rozpuszczą się pod wpływem parującej wody, a także uzupełniając ją orzechami (włoskimi lub laskowymi) i polewając płynnym miodem bądź syropem z agawy. Jaglanka kaszka powinna zasmakować także naszym dzieciom. Jeśli jednak mimo wielokrotnych prób dalej nie potrafimy jej przygotować w taki sposób, by nie była ona gorzka, zastąpmy ją po prostu kaszką manną. Ona również będzie świetnym wyborem!

Oczywiście niektórzy dietetycy, zwłaszcza ci najbardziej sumiennie podchodzący do wszelkich zasad zdrowego żywienia, nie zaleciliby nam jedzenia kaszy manny na diecie. Gdybyśmy poszukali w sieci artykułów zatytułowanych „kasza manna a odchudzanie”, w każdym z nich przeczytalibyśmy o tym, że ten nasz ukochany produkt z dzieciństwa nie do końca dobrze wpłynie na naszą wagę lub zdrowie. Dlaczego? Ponieważ w porównaniu do innych odmian kasz wykazuje się najmniejszymi właściwościami zdrowotnymi. Nie uświadczymy w nim zbyt wielu witamin i minerałów. Samego błonnika pokarmowego (jednego z najcenniejszych produktów na diecie) jest w niej jak na lekarstwo, bo zaledwie kilka gramów. Jedynym atutem kaszki manny może być to, że zawiera ona dość sporo jodu, którego nam wszystkim zazwyczaj zdecydowanie brakuje, a którego nie da się dostać w innych kaszach. Po zdobyciu tych wszystkich informacji moglibyśmy stwierdzić, że kasza manna po prostu nie jest dla nas. Skoro nie ma ona jakichś specjalnych właściwości zdrowotnych i nie wykazuje się działaniem wspomagającym proces odchudzania, czy jest w ogóle sens ją spożywać? Otóż tak, o ile tylko sami ją lubimy. Na diecie nie powinniśmy sobie bowiem wszystkiego odmawiać. Jeżeli zaczynamy za bardzo się ograniczać i rezygnujemy totalnie ze swoich ukochanych produktów, ryzykujemy poważnym napadem głodu, w trakcie którego pochłoniemy znacznie więcej jedzenia, niż nasz organizm byłby w stanie przyswoić. Róbmy więc sobie małe odstępstwa od pełnowartościowej diety i jeśli tylko mamy ogromną ochotę na miseczkę ciepłej kaszy manny, po prostu ją sobie przygotujmy – bez żadnych wyrzutów sumienia. Aby tylko stworzyć z niej nieco bardziej wartościowy posiłek, dodajmy do niej świeże lub mrożone owoce, pestki dyni, jogurt naturalny i polejmy całość miodem. Będzie to wspaniałe śniadanie, które świetnie przygotuje nas na cały dzień!

Jeśli chodzi natomiast o całą grupę kasz, zdecydowanie powinniśmy do niej sięgać i to przede wszystkim podczas gubienia swoich zbędnych kilogramów. Te zróżnicowane produkty są dla nas jednymi z lepszych źródeł węglowodanów. Większość odmian kasz składa się głównie z węglowodanów złożonych, które stopniowo rozkładają się w naszym organizmie i bardzo powoli uwalniają występującą w nich energię. Po zjedzeniu takiej kaszy jeszcze przez kilka godzin czujemy się najedzeni. Nie dokuczają nam nagłe skoki cukru, przez które zwykle sięgamy po słodycze i tuczące przekąski. Normujemy poziom glukozy we krwi i utrzymujemy swój apetyt na stałym poziomie, nie dając się żadnym żywieniowym pokusom. Oczywiście kasze, ze względu na swoją wysoką zawartość węglowodanów, są stosunkowo kalorycznymi produktami, ale występujących w nich kalorii nie musimy się przesadnie obawiać. Jeśli chcemy schudnąć, musimy przecież jeść. Nie możemy się głodzić ani nawet ograniczać swojego pożywienia do minimum. Powinniśmy jedynie stawiać na zdrowe i wartościowe produkty, do których grona takie kasze zdecydowanie należą. Dzięki temu wspaniale nas one sycą i odżywiają od wewnątrz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here