Smak dzieciństwa

Płatki ryżowe są bardzo smaczne i zdrowe – tym, niczym z reklamy wyjętym sloganem, pozwolę sobie rozpocząć tekst zachęcający do spożywania płatków ryżowych. Bo warto. Dlaczego? O tym dowiecie się z niniejszego artykułu.

Płatki ryżowe, oprócz tego, że naprawdę świetnie smakują, są bardzo zdrowe. Są przy tym lekkostrawne, a także bogate w wapń i żelazo. Do tego jeszcze nie zawierają w sobie glutenu, a dzięki temu będą naprawdę bezpiecznym produktem spożywczym dla alergików, osób chorujących na celiakię czy również małych dzieci. Dzięki temu, że są bardzo lekkie a przy tym sycące, płatki ryżowe mogą stać się składnikiem niemal każdej diety odchudzającej. Na ich korzyść przemawia również fakt, iż stanowią znakomitą podstawę wszelkiego rodzaju pożywnych i zdrowych śniadań. Do tego można nimi zagęszczać zupy i sosy, gdyż są nieporównywalnie zdrowsze niż zwykła mąka.

Przyjrzyjmy się teraz wartościom odżywczym płatków ryżowych. Jak wszyscy wiemy doskonale, powstają one z ziaren ryżu. W jaki sposób? Poprzez poddanie ich działaniu pary wodnej oraz prasowanie. Najczęściej w sprzedaży dostępne są płatki ryżowe błyskawiczne. To nie lada ułatwienie, bowiem są one bardzo proste w przygotowaniu, jak również i nie wymagają długiego czasu gotowania. Poza tym zawierają całe mnóstwo naturalnych składników odżywczych. Na przykład bardzo dużo wapnia. Dość powiedzieć, iż w stu gramach takich płatków znajdziemy aż trzydzieści miligramów tego niezwykle cennego minerału. Chcesz wzmocnić swoje kości? Jedz właśnie płatki ryżowe. Wapń to jednak nie wszystko, bo płatki ryżowe zawierają także żelazo. I to prawie dwa miligramy tego minerału. Stąd też warto wprowadzić płatki ryżowe do swojej diety również wtedy, gdy zmagamy się z anemią, co spowodowane jest najczęściej niedoborem żelaza właśnie.

Warto również wspomnieć, iż płatki ryżowe zawierają naprawdę mało tłuszczu. Jedynie trzy gramy na sto gramów produktu to naprawdę niewiele. Dla kontrastu płatki takie są niezwykle bogate w węglowodany. Ilość węglowodanów złożonych w płatkach ryżowych oscyluje bowiem wokół liczby osiemdziesięciu siedmiu gramów – oczywiście na sto gramów produktu. To bardzo dużo. Jeszcze innym cennym składnikiem, występującym w płatkach ryżowych jest białko – blisko siedem gramów na sto gramów płatków. To całkiem sporo. Są i witaminy, szczególnie te najcenniejsze z grupy B – takie jak chociażby B1 i B2. Brzmi to bardzo zachęcająco, dlatego też warto poważnie zastanowić się nad włączeniem tych pysznych płatków do swojego menu.

Bo że są pyszne, co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Pozyskuje się je ze zdrowego i smacznego ryżu, a kojarzyć się nam mogą z różnego rodzaju kaszkami i kleikami spożywanymi w dzieciństwie. Stąd też można z powodzeniem mówić o płatkach ryżowych, jak o przysmaku dzieciństwa. Nie ma w tym ani grama przesady. Nie ma w tym także żadnego przypadku, bowiem płatki te są naprawdę znakomitym posiłkiem dla każdego dziecka – a to ze względu na lekkostrawność oraz wysoką zawartość cennych minerałów i składników – w szczególności zaś białka, wapnia oraz żelaza. Tak naprawdę płatki ryżowe można podawać już niemowlętom od ósmego miesiąca życia – za czym przemawia brak glutenu, a także delikatny smak i znakomite właściwości. Delikatny smak i lekka konsystencja – szczególnie po ugotowaniu ich na mleku lub w czystej wodzie – sprawia, iż płatki ryżowe są chętnie spożywane nie tylko przez najmłodszych, ale także i przez dorosłych.

Chorujesz na anemię? Cierpisz na niedobór żelaza spowodowany niewłaściwą dietą? A może pijesz hektolitry kawy, które niezwykle skutecznie wypłukują żelazo z twojego organizmu? Nie martw się, nie załamuj, tylko zacznij jeść płatki ryżowe. Dzięki temu, że są one niezwykle bogate w żelazo, taki zły stan rzeczy szybko się zmieni i twój organizm na nowo odzyska chęć do życia.

W dodatku, jeśli nie spożywasz mięsa, płatki ryżowe mogą być dla ciebie doskonałą alternatywą. Są bowiem bogate w białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu. Nie jedząc mięsa, pozbywasz się go. Koniec z tym! Nie musisz się katować, jeśli nie lubisz – bądź z jakiegoś powodu – nie możesz spożywać mięsa. Od dzisiaj możesz w inny sposób uzupełnić niedobór białka – spożywając płatki ryżowe właśnie.

Płatki ryżowe wspomagają również rozwój naszego układu kostnego, a to za sprawą wysokiej zawartości wapnia. Chcesz mieć mocne kości? Jedz płatki ryżowe. Chcesz, żeby twoje dziecko prawidłowo się rozwijało i też miało mocne kości? Daj mu do jedzenia płatki ryżowe. Takie to proste.

A teraz czas na wielce kluczowe i istotne zagadnienie – mianowicie zależność „płatki ryżowe a odchudzanie”. Tak, dobrze myślicie. Płatki ryżowe, dzięki swojej lekkostrawności i pożywności, są niezwykle polecanym produktem dla wszystkich osób przebywających na diecie odchudzającej. Niska zawartość tłuszczu sprawi także, iż po płatki te chętnie sięgną również osoby wybierające dietę redukcyjną. Blisko trzysta pięćdziesiąt kilokalorii na 100 gramów płatków to całkiem spora wartość energetyczna – przynajmniej tak się może wydawać na pierwszy rzut oka. Pamiętajmy jednak, że nie musimy jeść na śniadanie całego ich opakowania – do przygotowania pysznego posiłku wystarczy zaledwie ich garść. Płatki ryżowe zaleca się spożywać głównie na śniadanie – dzięki temu otrzymamy potężną dawkę energii na resztę dnia, a i do lunchu lub do obiadu wytrwamy bez podjadania. Szczególnie ważne to jest dla osób będących na diecie odchudzającej. Także dzięki niezwykle dużej zawartości węglowodanów – i to w dodatku złożonych – płatki ryżowe zapewniają nam uczucie sytości na dłużej. Nie dopadnie nas także „wilczy głód”.

Summa summarum, płatki ryżowe to doskonały składnik codziennej diety nie tylko osób będących na diecie bezglutenowej lub odchudzającej, ale także dla dzieci i młodzieży w fazie intensywnego wzrostu, osób chorujących na celiakię oraz cierpiących na niedobory żelaza oraz anemię. W dodatku to taki smaczny, pożywny, a do tego nietrudny w przygotowaniu produkt. Jedzcie więc i niech wam to wychodzi na zdrowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here