grzyby
fot. pexels.com

Grzyby po przyniesieniu z lasu czasem tylko pozornie wyglądają na oczyszczone i nadające się do jedzenia. Należy jednak pamiętać, aby zawsze bez względu na to, jak są czyste – dokładnie je umyć i trzymać się przy tym kilku ważnych zasad. Sprawdź jakich!

Zobacz też: http://www.psfs.pl/jak-oczyscic-grzyby/

Czy każde grzyby trzeba czyścić?

Mamy wiele gatunków grzybów i mogłoby się wydawać, że niektóre z nich są być może na tyle czyste, że wcale nie trzeba ich porządnie czyścić, a jedynie delikatnie opłukać. W taki sposób można jedynie postępować z grzybami kupionymi, a wynika to tylko i wyłącznie stąd, że już są w głównym stopniu oczyszczone. Każde inne grzyby, bez względu na gatunek – należy oczyścić. Takie czyszczenie ma kilka etapów, w zależności od gatunku i sposobu zabrudzenia grzyba.

Etapy czyszczenia grzybów

Pierwszy i kluczowy etap powinien mieć miejsce jeszcze w lesie, gdy tylko znajdziemy grzyb. Otóż po wstępnym jego oczyszczeniu z liści, igieł i ziemi należy spojrzeć pod kapelusz, przy korzonku i usunąć ewentualne robaki, które widać gołym okiem, a jeśli widzimy, że grzyb jest nadgryziony czy zepsuty, w którejś części, to od razu należy ją usunąć, tuż przed włożeniem grzyba do koszyka.

Kolejny etap pojawia się już w domu. Tutaj pomocne będzie posegregowanie grzybów. Nie musi to być segregacja na gatunki, ale chociażby taka, która umożliwi oddzielenie grzybów suchych (podgrzybki, borowiki) od ,,mokrych’’ (maślaki) i od kruchych, bardzo delikatnych (np. kurki). Dzięki temu czyszcząc grzyby nie uszkodzimy ich zbyt mocno.

Każdy grzyb należy czyścić nieco inaczej, natomiast bez względu na gatunek należy dokładnie oczyścić kapelusz i poduszkę pod kapeluszem – to w tym miejscu może kryć się najwięcej robaczków. Warto przyjrzeć się dokładnie czy poduszka nie jest przez nie ponadgryzana i czy nie siedzą one na niej. Innym miejscem, na który należy zwrócić szczególną uwagę jest korzonek – ten bardzo często bywa zniszczony od gleby, a nie od kapelusza. Należy więc przyjrzeć się mu dokładnie, aby wyciąć miejsca zniszczone

Dopiero po takim dokładnym oczyszczeniu grzyba, który wygląda jakby był tak naprawdę czysty – należy go umyć pod bieżącą wodą i wodą w misce. Dziękie temu będziemy mieć pewność, że grzyby są dobrze oczyszczone, umyte i można przygotowywać z nich posiłki.

Przeczytaj też: http://www.fragout.pl/bezpieczenstwo-dziecka-w-internecie/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here