kawa specialty

Kawa to napar o bardzo długiej historii, który przywędrował do Europy około XVI wieku z Etiopii. Od tego czasu bardzo się upowszechnił i dla wielu osób stał się niezbędnym elementem codzienności. Ze względu na swoje pobudzające właściwości jest zaliczany do używek, jednak współczesne badania pokazują, że picie kawy niesie za sobą w głównej mierze korzyści dla naszego zdrowia w przeciwieństwie do spożywania innych określanych tym terminem specyfików. Aby jednak w pełni korzystać z zalet tego napoju. Trzeba sięgać po kawę najwyższej jakości, czyli specialty.

Czym jest kawa specialty?

Kawa jest produktem dostępnym niemal w każdym sklepie spożywczym, w marketach, dyskontach, a także specjalistycznych sklepach specjalizujących się w dystrybucji ziaren wysokiej jakości. W większości przypadków kawa popularnych marek, których reklamy możemy zobaczyć m.in. w telewizji, jest co najwyżej średnia, ma bardzo przeciętny smak i aromat, większość tego rodzaju produktów nie różni się od siebie znacząco. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na to, co pijemy i wymagamy coraz więcej. Wraz ze wzrostem wiedzy na temat kawy, a także łatwiejszą dostępnością, popularne stały się produkty z tzw. wyższej półki.

Dla osób chcących przekonać się, jak smakuje naprawdę wyjątkowy napar z ziaren kawowca, najlepsza jest kawa specialty dostępna w dobrej palarni, np. na javacoffee.pl. Sam termin „kawa specialty”, czyli kawa najwyższej jakości, odnosi się do nie tylko do gatunku ziaren, ale do całego procesu wytwarzania kawy, który zaczyna się w miejscu uprawy, a kończy w momencie nalewania gotowego naparu do odpowiedniej filiżanki.

Po czym poznać kawę specialty?

Zanim wybierzemy się na zakupy, musimy wiedzieć, po czym poznać, że wybrany przez nas produkt jest faktycznie kawą specialty. Pierwsza kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, to pochodzenie kawy, które powinno być jednorodne. Oznacza to, że  pochodzi ona z jednej uprawy bądź kooperatywy rolniczej. Na opakowaniu takiej kawy powinna się wobec tego znajdować informacja o dokładnym pochodzeniu, a więc nie tylko kraju, ale także w jakim regionie lub nawet miejscowości była uprawiana. Ważną sprawą jest również sposób oddzielenia ziarna od miąższu. Można to robić na dwa sposoby – na sucho i na mokro. Ponadto kawa specialty jest zbierana ręcznie, także sortowanie odbywa się w ten sposób, dzięki czemu do dalszego procesu przechodzą wyłącznie dojrzałe, ale nie nadpsute lub zaatakowane przez szkodniki ziarna.

Jak podawać kawę specialty?

Kawa, która została zebrana i przygotowana do sprzedaży z takim wysiłkiem, musi być też odpowiednio zaparzana. W tym celu należy ją odpowiednio zmielić, najlepiej nadają się do tego młynki z regulacją grubości mielenia. Sam proces parzenia może mieć miejsce przy pomocy ekspresu ciśnieniowego, przelewowego, możliwe są też różnego typu alternatywne metody parzenia kawy. Wszystkie te zabiegi mają na celu wydobycie nadanego przez roastera profilu sensorycznego, na który wpływ ma także miejsce uprawy. Osoby, które mają już doświadczenie i pewną wiedzę na temat kaw specialty, potrafią wydobyć z nich niesamowity aromat i bardzo ciekawe nuty smakowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here