Olej z orzechów

W wielu kulturach orzechy są odzwierciedleniem zdrowia, płodności, dobrobytu, bogactwa oraz mądrości. Olej z orzechów świetnie sprawdza się w codziennej diecie. Z uwagi na walory smakowe polecany jest przez szefów kuchni, a jego nieocenione właściwości prozdrowotne uznawane są przez lekarzy i zwolenników naturalnych metod leczenia. Dlaczego olej orzechowy jest zdrowy? Z jakich orzechów wybrać olej orzechowy?

Olej z orzechów – rodzaje

Olej z orzechów to jeszcze nadal wyznacznik luksusu, jednak warto mieć świadomość, że to produkt wart swojej ceny. Olej orzechowy znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i  medycynie oraz kosmetologii. To doskonały dodatek do sosów, sałatek, deserów i wypieków. Rewelacyjnie sprawdza się również w pielęgnacji skóry i włosów, leczeniu miażdżycy, artretyzmu i cukrzycy.

Każdy rodzaj oleju z orzechów ma swoje konkretne właściwości odżywcze, a w sprzedaży znajdziemy kilka odmian produktów tego rodzaju. Olej orzechowy tłoczy się np. z orzechów arachidowych, prawdziwy olej z orzeszków ziemnych ma szerokie właściwości prozdrowotne, jest cennym źródłem składników mineralnych i witamin. Olej arachidowy wspiera funkcjonowanie układu naczyniowego, zapobiega chorobom serca.

Olej z pistacji, zwanych zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia, odznacza się zawartością wielu wartości odżywczych. Tłoczony na zimno olej pistacjowy wykorzystywany jest, przede wszystkim w kosmetyce jako podstawa maści i rozpuszczalnik rozmaitych leków.

Olej makadamia w kuchni to nieocenione bogactwo dobrego smaku i witaminy E, naturalnego przeciwutleniacza, który zapobiega rozwoju miażdżycy.

Dlaczego warto spożywać olej orzechowy?

Chociaż orzechy są bardzo kaloryczne, błędnym jest przekonanie, że nie należy ich spożywać podczas diety odchudzającej. We właściwych proporcjach to doskonała zdrowa przekąska, a ich niski indeks glikemiczny sprawia, że polecane są m .in. osobom będącym na diecie białkowej czy cukrzykom. Orzechom nie można odmówić bogactwa smaku i dobroczynnego wpływu na nasz organizm, pełne są cennych mikroelementów, dlatego warto wdrożyć je na stałe do jadłospisu.

Olej z orzechów laskowych to źródło witamin z grupy B, C, E oraz wapnia. Znajdziemy tam szeroką gamę aminokwasów, żelazo, cynk, magnez oraz fosfor. Niska zawartość węglowodanów wraz z dużą wartością energetyczną sprawia, że olej z orzechów laskowych polecany jest podczas zwiększonej aktywności fizycznej, obniżonej odporności oraz podczas odchudzania.

Olej z orzechów włoskich pełen jest nienasyconych kwasów tłuszczowych, które utrzymują naszą skórę w dobrej kondycji. Znajdziemy w nim kwas oleinowy, linolowy,  alfa-linolowy oraz biotynę. Olej z orzechów włoskich obfituje w witaminy z grupy A, E i K oraz z grupy B.

Olej z orzechów arachidowych doskonale wpływa na poprawę kondycji skóry i włosów, dzięki witaminie A i E wspomaga leczenie trądziku, łupieżu oraz łuszczycy. Wysoka zawartość polifenoli oraz steroli roślinnych w oleju arachidowym zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here