Mięta na odchudzanie

Mięta jest jednym z najpopularniejszych ziółek w Polsce. Mimo iż wykazuje się ona sporym potencjałem w kwestii odchudzania, większość osób kojarzy ją z jej uspokajającymi i relaksującymi właściwościami. Najczęściej piją ją ludzie zestresowani, prowadzący szybki tryb życia. Napięty grafik targa nerwy i obniża ogólne samopoczucie. Działając na wysokich obrotach przez wszystkie dni tygodnia, z czasem nawet najwytrwalszy i najbardziej zmotywowany człowiek zaczyna odczuwać spory brak energii i stara się go sobie jakoś zapewnić, chociażby poprzez sięganie po tego rodzaju zioła. Mięta uchodzi też za cudowny specyfik leczący różne dolegliwości żołądkowe. Gdy dziecko boli brzuszek, mama od razu podaje mu napar przygotowany z tego zioła i postępuje oczywiście bardzo dobrze, bo potrafi on zwalczyć wszelkie dolegliwości związane i z biegunkami, i z samymi zaparciami. Mięta okaże się jednak także drogocenną rośliną dla osób próbujących się odchudzać. To one powinny pić ją regularnie, bo mięta na odchudzanie sprawdza się tak jak nic innego.

Sam skład tej zwykłej i popularnej roślinki niejedną osobę mógłby zaciekawić. Większości osób wydaje się bowiem, że ziółka nie mają żadnych większych wartości odżywczych, podczas gdy taka mięta w dużej mierze składa się z węglowodanów oraz białka – tych samych makroelementów, które można znaleźć w pieczywie, makaronie, ryżu, kaszy czy chociażby jajkach bądź mięsie. W mięcie nie brakuje również cennych substancji mineralnych. W głównej mierze wypełniają ją: żelazo, fosfor, magnez oraz wapno – substancje, na których niedobory cierpi cała masa Polaków. Zdrowotne właściwości tego ziółka wynikają również z bogactwa wypełniających go witamin. Znaleźć można wśród nich przede wszystkim witaminę A (znajduje się ona także w marchewce), która wspiera wzrok i zapobiega chorobom oczu, oraz witaminę B3, nazywaną również niacyną. To, w jakiej postaci taka mięta będzie spożywana, nie ma wpływu na jej końcowe właściwości. Wartościowe zdrowotne napary można przygotowywać zarówno z suszonego ziółka, jak i tego świeżego – najlepiej posadzić je sobie w ogródku bądź na balkonie i następnie dodawać do zimnych lemoniad i koktajli, a nawet do wytrawnych potraw bądź domowych deserków.

Mięta na odchudzanie pozwala przywrócić pracę układu metabolicznego na dobre tory. Wspiera i wspomaga niemalże wszystkie zachodzące w organizmie procesy trawienne. Spożywając ją, można po prostu chudnąć szybciej i dbać o swoją sylwetkę w sposób zdrowy i nieszkodliwy dla żadnych organów występujących w organizmie. Suszona bądź świeża mięta stymuluje organizm do produkowania sporych ilości soków żołądkowych, które z kolei przyczyniają się do tworzenia się żółci, bez jakiej metabolizm nie mógłby normalnie i właściwie pracować. To one pobudzają jelita to działania. Zapobiegają zaparciom i pozwalają szybciej pozbywać się zbędnych produktów przemiany materii. Często też miętę stosuje się jako naturalny środek leczący m.in. różnorodne zaburzenia trawienia czy nawet choroby samej wątroby. Każdy powinien natomiast mieć świadomość, że ma ona również właściwości uspokajające i działa na układ nerwowy niemalże tak samo jak melisa czy rumianek. Warto wypić ją tuż przed udaniem się do łóżka, aby ukoić swoje nerwy i pozwolić sobie szybciej zasnąć. Podobnym działaniem wykaże się melisa, jednakże mięta przy okazji zadba o sam metabolizm, podczas gdy to pierwsze ziółko nie ma takiej zdolności.

A jak często należy spożywać miętę, aby móc dostrzec wyraźnie wszystkie te korzyści wynikające z jej przyjmowania? Najlepiej po prostu na stałe włączyć ją do swojego jadłospisu i pić ją dosłownie codziennie. Mięta jest po prostu bardzo smaczna, dlatego nikt nie powinien mieć problemów z jej spożyciem. O ile dzieciom może nie smakować gorący napar przygotowany z suszonej wersji tej roślinki, tak niewielki dodatek jej świeżych listków nikomu nie powinien przeszkadzać – wystarczy uzupełnić nimi chłodną wodę, wcisnąć do niej sok z połówki cytryny i wrzucić kilka kostek lodu, aby wykreować fantastyczną lemoniadę, którą każdy z przyjemnością ochłodzi się podczas tych cieplejszych i bardziej upalnych dni. Takie świeże listki mięty idealnie pasują też do wszelakich herbat. Można dorzucać je do ciemnych lub zielonych naparów, delikatnie zmieniając i zaostrzając ich smak, ale przede wszystkim podwyższając ich właściwości odchudzające oraz czysto zdrowotne. Najczęściej jednak taką miętę ludzie spożywają w postaci herbatek ekspresowych. Nie mają one tak wielu wartości jak świeże listki, ale mimo wszystko zawsze lepiej je pić, niż w ogóle tego nie robić. Można je spożywać na zimno lub w wersji ciepłej. Niezależnie od formy podania każdy taki napój doskonale ugasi pragnienie i nawodni organizm. Niektórzy stosują również taką miętę podczas codziennego gotowania. Jej suszone listki doskonale orzeźwiają cięższe potrawy, wspaniale komponując się również z rybami, sałatkami, a nawet owocowymi deserami. Dzięki nim każda z tych potraw nabierze wyjątkowego i oryginalnego smaku. Dieta stanie się ciekawsza i bardziej urozmaicona, a człowiek bez trudu zdoła na niej wytrwać.

Aby taka mięta na odchudzanie mogła zadziałać jeszcze lepiej, warto przygotować z niej specjalny napar i wypijać go codziennie, albo przynajmniej co drugi dzień. Do jego wykonania potrzebnych będzie zaledwie kilka prostych składników. Przyda się oczywiście spora garść świeżych listków mięty, a także zmielony imbir (może to być zwykła przyprawa lub imbir starty na tarce o drobnych oczkach), cytryna, woda oraz miód. Wszystkie listki zioła należy dokładnie poszatkować i następnie przełożyć do miseczki. Powinno się je uzupełnić ok. połową łyżeczki zmielonego imbiru, jedną łyżeczką wyciśniętego soku z cytryny i kilkoma łyżkami miodu. Składniki należy przelać do blendera i zalać dwoma lub trzema szklankami ciepłej wody. Po ich zmiksowaniu można albo od razu wypić napar, albo przecedzić go przez sitko, by pozbyć się resztek imbiru i listków. Taki napój to doskonały sposób na walkę ze zbędnymi kilogramami!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here