Zupa z kapusty na odchudzanie.

Oczyszczanie organizmu jest kluczowym elementem na drodze do stracenia tkanki tłuszczowej. Organizm zapchany poprzez masy kałowe w jelitach będzie gorzej trawił żywność, znacznie mniej przyswajał witamin i minerałów. W skutek tego nasze ciało będzie potrzebowało coraz większych ilości jedzenia aby zaopatrzyć się w potrzebne składniki odżywcze. To jest niekończące się koło, które możemy zatrzymać kilkoma skutecznymi sposobami.
Nawet najlepszy trening i dieta mogą nie przynieść pożądanych efektów, jeżeli nasz organizm jest zanieczyszczony. Aby stracić zbędną tkankę tłuszczową i odzyskać zdrowie, trzeba działać na kilku frontach. Etapy ich wprowadzania są równie ważne.
Głodówka należy do tych najlepszych ale też wymagających najwięcej wysiłku i samozaparcia. Osoby stale przyjmujące leki nie powinny robić jej na własną rękę. Głodówka nie jest głodowaniem się, wyniszczającym organizm, nie należy tego mieszać. Jest to stan, w którym świadomie zaprzestajemy pobierania pokarmu w celu usunięcia z organizmu zbędnych produktów oraz uleczenia schorzeń. Wystarczy spojrzeć na świat zwierząt, tam głodówka jest stałym elementem życia. Dzikie zwierzęta gdy chorują to nie jedzą, kumulując maksymalną ilość energii na walkę z chorobą. Dlatego warto brać od nich przykład i od czasu do czasu oczyścić się, tym bardziej prowadząc niezdrowy zanieczyszczony tryb życia.
Oczyszczanie organizmu można przedłużyć stosując zioła i niektóre produkty spożywcze. Bardzo dobrze jest pić świeżo wyciśnięty sok z cytryny, grejpfruta z rana. Można też pić koktajl z młodym jęczmieniem, spiruliną lub chlorellą. Takie poranne nawyki wykonywane przez dłuższy czas dadzą wyraźnie zauważalne efekty.
Okresowe niedojadanie jest także dobrym środkiem na odchudzanie. Jeden lub dwa dni w tygodniu, w których jemy około 500 kcal jest w stanie poprawić wyniki naszych badań i to diametralnie. A zostało to potwierdzone badaniami, nawet książka wyszła na ten temat i nosi nazwę „dieta 5:2”.
Jaki jest najlepszy środek na pozbycie się opony z naszego brzucha, zbudowanie zgrabnej sylwetki i tryskanie energią? Połączenie wszystkich metod i wykorzystanie zalec z nich biegnących. Skuteczne oczyszczenie organizmu, dbanie o swoją dietę, ruch fizyczny i zdrowie psychiczne sprawią, że staniesz się nowym, lepszym człowiekiem.
Przy szybkim tempie współczesnego życia bardzo trudno o czas na przygotowywanie codziennych, zdrowych posiłków. Wiele osób sięga po szybkie w przygotowaniu, wysoko przetworzone produkty o niskiej wartości odżywczej. Skutkuje to dynamicznym rozwojem wielu chorób, takich jak nadwaga, otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia. Media wychodzą temu naprzeciw i promują zdrowy styl życia. Coraz większą popularność zyskuje termin superfoods, pod którym kryje się żywność bogata w wiele składników odżywczych. Superfoods, czyli superżywność zyskała w ostatnim czasie dużą popularność, szczególnie wśród miłośników kuchni i zdrowego stylu życia. Do tego typu produktów spożywczych zalicza się również zielony jęczmień.
Młody jęczmień a odchudzanie, czy rzeczywiście jest aż tak skuteczny jak to się mówi?
Od jakiegoś czasu popularność zyskał zielony jęczmień. W porównaniu z dojrzałym jęczmieniem charakteryzuje się on znacznie wyższą zawartością składników odżywczych i bioaktywnych. Ponadto nie zawiera glutenu, a więc może być spożywany również przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Osób z tą przypadłością jest coraz więcej, a wykrywalność bardzo słaba.
W Japonii zielony jęczmień jest powszechnie spożywany. Młody jęczmień to trawa zbożowa zawierająca znaczne ilości wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, witamin: C, B1, B2, B6, E, β-karotenu i chlorofilu. Posiada mnóstwo przeciwutlenieczy skutecznie walcząc z wolnymi rodnikami. Poza tym stanowi bardzo dobre źródło błonnika, niezbędnego do prawidłowego działania układu pokarmowego.
Oprócz właściwości odchudzających, młody jęczmień ma sporo tych zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwdepresyjnie oraz reguluje stężenie cukry we krwi. Opóźnia proces starzenia się komórek ciała, wspomaga układ odpornościowy. Zapobiega utlenianiu się kwasów omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pozytywny wpływ na odchudzanie to między innymi zasługa zwiększonego metabolizmu, młody jęczmień niejako podkręca go. Błonnik witalny zawarty w nim wypełnia jelita zbierając z jego ich ścian zbędne masy kałowe. Wiąże wodę, zwiększa objętość pokarmu dając uczucie sytości i wypełnienia. W dalszej konsekwencji skutecznie działa na zaparcia.
Młody jęczmień posiada w swoim składzie chlorofil, nadający mu zielony kolor. Ale nie tylko o barwę tutaj chodzi, chlorofil to niezwykła substancja potrafiąca dużo dobrego zdziałać w naszym wnętrzu. Chlorofil obecny w zielonym jęczmieniu ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne i odnawiające. Usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała. Dezaktywuje substancje rakotwórcze, usuwa toksyny, leczy próchnicę zębów. Zwalcza stany zapalne skóry, przewodu pokarmowego, gardła, stawów oraz trzustki. Wspomaga rozwój pozytywnej mikroflory zasiedlającej jelita człowieka, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Czysty i dobrze działający organizm to gwarancja sprawnego i wydajnego umysłu, dobrego snu i lepszej pamięci.
Jak spożywać młody jęczmień? Najlepiej z rana, na pusty żołądek kiedy to następuje najszybsza reakcja oczyszczająca. Można rozpuścić w soku z cytryny, otrzymując wysokie alkaliczny specjał odtruwający. Można zrobić także bardziej smaczny i przystępny koktajl z użyciem mleka kokosowego, banana, awokado lub innych owoców według własnego upodobania.
Pamiętać należy, że sam młody jęczmień niewiele nam da, jeżeli nie będziemy się odpowiednio prowadzić. Jedząc fast foody, stresując się i leżąc przed telewizorem, dwie łyżeczki tego wspaniałego zielonego proszku niewiele nam dadzą. To nie jest czarodziejski produkt działający cuda. Należy go wykorzystać jako element pomocniczy w wieloskładnikowym procesie odchudzania i powrotu do zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here