Efektywne odchudzanie.

Wśród naszych bliskich w rodzinie i znajomych trudno znaleźć osobę, która nigdy się nie odchudzała. Wygodne, dostanie życie, brak czasu czy chęci do podejmowania wysiłki fizycznego, duża ilość taniego i smacznego jedzenia, to dla naszych organizmów zagrożenia, które skutkują nadmiernym przyrostem wagi.
Mając na myśli odchudzanie mówimy o rzeczywistej potrzebie pozbycia się nadmiaru kilogramów, a nie wyimaginowanej, wywołanej modą chęci dorównania wyglądem anorektyczkom z okładek modnych czasopism.
Problemy estetyczne są ważne, ale najważniejszym powodem dla którego powinniśmy dążyć do uzyskania odpowiedniej wagi, jest nasze zdrowie. Opracowane przez lekarzy i dietetyków tabele pokazują, jaką wagę powinny mieć osoby w określonym wieku i płci. Czasem jest to sprawa względna, z powodu innej budowy i gęstości kości. Jednak przyjmuje się, że mężczyźni powinni ważyć tyle kilogramów, ile wynosi wynik działania w którym od ich wzrostu w wyrażonego centymetrach odejmuje się sto. Dla kobiet stosuje się podobny sposób, ale po odjęciu stu wagę pomniejsza się jeszcze o 10%. Dla przykładu: mężczyzna mający 170 cm wzrostu powinien ważyć około 70 kg (170-100), kobieta o tym samym wzroście nie więcej jak 63 kg (170 – 100 = 70, 70 – 10%= 63). To takie domowe, proste sposoby szacowania wagi prawidłowej. Jeśli kobieta ma drobną budowę, lekkie kości, to 63 kg to trochę dużo, przy masywnych, ciężkich kościach to będzie nawet trochę za mało – wszystko jest sprawą indywidualną. Jednak niezależnie od budowy, waga nie powinna przekraczać znacznie szacunkowych wartości, bo wówczas zaczną się poważna problemy zdrowotne.
Dla ustalenia, czy ktoś cierpi na nadwagę, otyłość czy przeciwnie ma niedowagę, stosuje się algorytm matematyczny określający tak zwane BMI – Body Mass Index, czyli indeks określający masą ciała. Aby sprawdzić, czy nasze BMI nie wskazuje na nieprawidłowości, to należy nasz wzrost wyrażony w metrach podnieść do kwadratu, a następnie obecną wagę podzielić przez uzyskaną w potęgowaniu wartość. Dla przykładu: 170 cm wzrostu, czyli 1,7 m, do kwadratu to 2,89, osoba ważąca 63 kilogramy ma BMI – 63:2,89= 21,8. Wartość 21,8 należy umieścić w porównawczej tabeli i sprawdzić, czy jest prawidłowa. Tabele są łatwo dostępne na licznych stronach internetowych. Jeśli BMI przekroczy wartość 25, to oznacza nadwagę. Powyżej 30 jest już poważny stan zagrożenia – otyłość.
Co robić w takiej sytuacji? Jedynym wyjściem jest znalezienie dobrej diety, skutecznego sposobu na pozbycie się nadmiaru kilogramów. Aby podjęty wysiłek zmienił się w efektywne odchudzanie z dobry, trwałym rezultatem najlepiej znaleźć wsparcie ludzi specjalizujących się w leczeniu nadwagi i otyłości.
Przede wszystkim trzeba odwiedzić swojego lekarza rodzinnego i powiedzieć mu o swoich planach. Lekarz da nam wówczas skierowanie na podstawowe badania krwi, moczu, hormonów tarczycy. W badaniach krwi spore znacznie będzie miało oznaczenie poziomu glukozy oraz cholesterolu w podziale na frakcje HDL i LDL. Badania powinniśmy powtarzać co 6-8 tygodni, aż do zakończenia odchudzania. Oprócz sprawdzenia parametrów wykazanych w badaniach laboratoryjnych lekarz wykona jeszcze inne badania i oceni, czy wybrany przez nas sposób odchudzania nie będzie zagrażał naszemu zdrowiu. Jeśli lekarz uzna, że jest jakiekolwiek ryzyko, to skieruje nas na dodatkowe badania albo znajdzie inny sposób rozwiązania naszych problemów z wagą.
Większość odchudzających się opiera swoje działanie głównie na diecie i aktywności fizycznej. Proste rozumowanie matematyczne nakazuje, że aby schudnąć trzeba więcej spalić, niż zjeść. Dobowy bilans energetyczny naszego organizmu musi być ujemny. Jeśli codziennie zjemy o 500 kcal mniej, niż wynosi zapotrzebowanie, to po tygodniu będzie to 7, 5 tysiąca kilokalorii mniej, co przekłada się na ubytek około 0,5 kilograma wagi. Po miesiącu takiej diety to może być już 2 kilogramy. Jeśli obok redukcji energii dostarczanej w jedzeniu zaczniemy więcej się ruszać, to dodatkowy wysiłek będzie oznaczać zwiększenie zapotrzebowania energetycznego. Zużyte podczas aktywności ruchowej dodatkowe setki i tysiące kilokalorii wywołają jeszcze większy spadek wagi, niż samo ograniczenie jedzenia. Ćwiczenia fizyczne nie tylko pomagają zrzucić nadmiar tłuszczu, ale wzmacniają mięśnie, pomagają utrzymać jędrną skórę, wzmacniają stawy, regulują pracę układu krwionośnego, oddechowego, hormonalnego.
Jeśli nie mamy dość silnej woli, to o nasze efektywne odchudzanie mogą zadbać specjaliści. Dysponując odpowiednią kwotą pieniędzy i wolnym czasem możemy skorzystać z turnusów wczasowych dla osób odchudzających się. W ofertach biur podróży można znaleźć mnóstwo ogłoszeń z sanatoriów, ośrodków wypoczynkowych czy spa o różnym standardzie i cenach na każdą kieszeń. Podczas turnusu trwającego dwa tygodnie lub dłużej klienci ośrodka są otoczeni opieką lekarzy bariatrów, dietetyków, trenerów. Podczas pobytu z uczestnikami pracują motywujący ich do wysiłku psychologowie. Aby uatrakcyjnić pobyt można skorzystać z różnych kursów dodatkowych – nauki tańca, jazdy konnej, gotowania dań dietetycznych czy innych tematycznych zajęć, które pozwolą miło spędzić czas, a nabyte podczas nich umiejętności na pewno przydadzą się w przyszłości.

Sensowne efektywne odchudzanie nie powinno się skończyć wówczas, gdy osiągniemy oczekiwaną, wymarzoną wagę. Niebezpieczne jest wracanie do starych nawyków żywieniowych i sposobu życia. Waga wraca do poprzedniego poziomu, a najczęściej nawet go przewyższa. Dzieje się to w tempie błyskawicznym. Z całego włożonego wysiłku nie pozostaje nic, a ogromne poczucie winy i coraz niższa samoocena odbierają radość życia. Jedynymi pocieszycielami są batoniki i ruskie pierogi. Jeśli jednak odchudzony człowiek nie zaprzestanie walki o swoje zdrowie i ładny wygląd, to ma szanse na utrzymanie prawidłowej wagi na zawsze. Aktywność fizyczna powinna pozostać na stałe w rozkładzie każdego dnia naszego życia. Jedzenie powinno być oparte na najlepszych, najzdrowszych składnikach, a ich komponowanie należy poprzedzić zaznajomieniem się zaleceniami dietetyków i lekarzy. Tylko właściwa dieta – jedzenie ilości minimalnych posiłków, ale bardzo bogatych w witaminy i minerały, to podstawa utrzymania zdrowia na wiele lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here