Owsianka a odchudzanie

Chyba ogromna większość ludzi w swoim życiu choć raz się odchudzała. Niestety, prawda jest taka, że ogromna rzesza ludzi lubi jeść i nie łatwo jest odmawiać sobie smakołyków. Zbędnych kilogramów, zwykle nabieramy szybko, sporo osób musi się pilnować, jeśli chce zachować szczupłą sylwetkę.

Jest wiele sposobów na to, aby utrzymać zdrowie i witalność. Właściwe nawyki żywieniowe, pozwalają bez wyrzeczeń nie przybierać na wadze. Warto jednak uprawiać sport, biegać bądź ćwiczyć. Nie tak ważna jest forma ruchu, ale regularność i radość z uprawiania sportu. Niektórzy są zwolennikami biegania, ponieważ ma ono korzystny wpływ na cały nasz organizm i poprawia wydolność. Jednak wszystko tak naprawdę zaczyna się od bogatego w składniki odżywcze śniadania. Jednym ze znakomitych pomysłów jest przygotowanie sobie owsianki, można dodać do niej owoce lub orzechy. Część osób uważa, że idealnie jest jeść owsiankę na wodzie, innym bardziej smakuje ona z dodatkiem mleka. Ktoś może powątpiewać, czy owsianka na wodzie na odchudzanie jest dobrym daniem.

Owies to bardzo zdrowe zboże, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Każdy, kto choć raz ją jadł, przyzna, że na długo zapełnia ona uczucie sytości w żołądku. Owies to węglowodan złożony, więc przez 3-4 godziny możemy nie odczuwać głodu. Własnie z tych powodów, bardzo dobrze jest jeść ją na śniadanie, bowiem w porach porannych potrzebujemy najwięcej energii. Jeśli używamy do nie tylko wody, będzie nisko kaloryczna i lekkostrawna, głód jednak możemy poczuć szybciej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować z tym niezwykle prostym daniem i samemu znaleźć idealne połączenie. możliwe, ze komuś wyjątkowo ona posmakuje z dodatkiem miodu akacjowego. To idealne połączenie i bomba witaminowa. Są zwolennicy jedzenia jej z bananem lub truskawkami, jest pyszna. Lepiej, nie dosypywać cukru, zwłaszcza, jeśli chcemy schudnąć.

Niektórzy nie mogą przełamać się do jej słodkiego smaku, dlatego dosypują soli. Oczywiście owsiankę, śmiało można jeść również na słono. Wiele zależy od upodobań i preferencji. Jak ją przygotować, żeby spełniała swoją rolę? Najlepiej już na etapie zakupów, szukać tych płatków owsianych, które na opakowaniu, mają napis górskie, ponieważ te błyskawiczne nie są takim pełnym ziarnem jak górskie. Ale bez obaw, nie oznacza to, że płatki górskie trzeba długo gotować, bo inaczej okażą się zbyt twarde. Nie trzeba naprawdę długo ich trzymać na gazie w gorącej wodzie, aby uzyskać miękkość. Niektórzy zalewają je po prostu wrzątkiem i czekają chwilę, jakby zaparzając je. Jest to rozwiązanie ekspresowe i naprawdę szybkie. Nawet szybsze niż stanie przy kanapkach, smarowanie ich masłem i układanie na nich wędliny, a przy tym dużo zdrowsze. Chociaż, jak wszędzie, pewnie i w tej dziedzinie znajdą się oponenci. Każdy sam musi wybrać sposób na dostarczanie swojemu organizmowi, produktów bogatych w białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany.

Nie warto w tym celu sugerować się powszechną modą na jakąś dietę lub opiniami sąsiadek. Jeśli na prawdę chcemy schudnąć, a samodzielne próby nie wychodzą nam, warto udać się do dietetyka. To specjalista od żywienia, który może i potrafi nam pomóc. Oczywiście nie zrobi tego, co najważniejsze za nas. Chodzi jednak o to, że pomoże on nam zacząć i będziemy mieli pewność, że mamy profesjonalistę przy boku, który nas wspiera i chce naszego sukcesu. Układa on też jadłospis dostosowany do potrzeb. W internecie jest mnóstwo wiedzy na temat żywienia, każdy w dzisiejszych czasach może być świadomy zawartości substancji odżywczych, w każdym pokarmie. Chodzi też o to, żeby nie tylko to wiedzieć, ale wprowadzać w życiu.

Niektórzy rezygnują z węglowodanów. Na dłuższą metę, jest to jednak niemożliwe, ponieważ nasz mózg bardzo ich potrzebuje. Zwykle będąc kilka tygodni na diecie nisko węglowodanowej, może się udać zrzucić parę kilogramów. Jednak powrót do dawnej sylwetki jest również bardzo prawdopodobny. Z tych powodów, najlepiej jest zachowywać zrównoważone podejście. Wprowadzenie kilku dobrych zwyczajów może być świetnym sposobem na zachowanie pięknej figury. Na początek warto zacząć od małych kroków i zdecydować, że dajemy sobie na cały proces kilka lat. Wtedy ryzyko powrotu do dawnych przyzwyczajeń maleje. Jednym z milowych kroków, będzie jedzenie na śniadanie zawsze owsianki na wodzie. Możemy sobie do nie coś dodać jeśli chcemy, tylko nie cukier. Sprawi to, ze nie będziemy czuć głodu do południa albo przynajmniej do 11. Zależy też o której tę owsiankę jemy. Na 3 godzinny powinna zaspokoić nasz apetyt. Potem można zjeść garść orzechów, surówkę, a następnie poczekać na obiad. Nie każdy ma czas samodzielnie przyrządzać wszystkie posiłki. Warto jednak mieć świadomość, że zdrowie jest najważniejsze i nie spychać na margines spraw związanych z odżywianiem. Zwykle się to mści. Trzeba więc pamiętać o priorytetach i nie zaniedbywać siebie i swojego żołądka.

Każdy jednak przyzna, że zrobienie odpowiednich zakupów i poszukanie odpowiednich miejsc, gdzie te zakupy robić jest warte zachodu. Warto pamiętać również, jak ważne w diecie są jajka. Nie trzeba dużo czasu, żeby je przygotować, a są pyszne, zdrowe i na długo zaspokajają poczucie głodu, nie można oczywiście przesadzać z ich ilością, ponieważ narządy nasze wewnętrzne są skonstruowane w ten sposób, że lubią różnorodność i męczą się, kiedy wciąż muszą trawić wszystko co ciężko strawne. Jeśli chcemy długo żyć, trzeba szanować swoje potrzeby i nie chodzić głodnym. Sprawi to, że zjemy jeszcze więcej. Dieta, w której jest mnóstwo owoców i warzyw jest bardzo wskazana dla wszystkich osób. Każdy dietetyk tak układa jadłospis, aby znalazły się w nim tłuszcze, węglowodany oraz warzywa i owoce. Owsianka raczej się nie nudzi, nawet jeśli jest jedzona codziennie. Jest tak, dlatego ponieważ zawsze można dodać inne dodatki i poszukiwać sposobów na urozmaicanie sobie śniadania. Pamiętać jednak należy, że jest ono najważniejszym posiłkiem dnia i po prostu nie może go zabraknąć, bo odbije się to na samopoczuciu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here