ciasto z mąki ryżowej

Jest delikatna, charakteryzuje się neutralnym smakiem i co ważne – nie zawiera glutenu. O czym mowa? Oczywiście o mące ryżowej, która dla osób chorych na celiakię czy z nietolerancją glutenu jest znakomitym zamiennikiem dla klasycznie stosowanej mąki pszennej. Do czego można ją wykorzystać w kuchni? Ciasto z mąki ryżowej, deser, danie wytrawne – to jedynie ogólny zarys zastosowań, jakimi niewątpliwie charakteryzuje się w kulinarnym królestwie.

Niezastąpiony dodatek w kuchni azjatyckiej… i polskiej

Mąka ryżowa wielu osobom kojarzy się z kuchnią azjatycką. I słusznie, albowiem to właśnie z niej produkowany jest słynny papier ryżowy czy makaron ryżowy. Bardzo często robi się z niej desery czy azjatyckie ciasta. Z mąki ryżowej powstają kruche, wręcz piaskowe wypieki. Wszystko dlatego, że nie zawiera w sobie glutenu, dlatego nie wykazuje się taką kleistością jak klasycznie stosowane mąki pszenne. Nie oznacza to jednak, że jest gorsza, a słodkości z niej wyrabiane nie zasługują na uznanie. Wystarczy bowiem odpowiednia kompozycja składników, np. obecność banana czy większej ilości tłuszczu, aby ciasto z mąki ryżowej zyskało miano popisowego dania na codziennym, jak i uroczystym stole.

Mąka ryżowa jest także coraz częściej spotykanym produktem w polskiej kuchni. Szczególnie chętnie sięgają po nią uczuleni na gluten, albowiem nie zawiera w sobie szkodliwego dla nich białka i w związku z tym, nie powoduje uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jakie ciasto z mąki ryżowej można przygotować?

Mąka ryżowa stanowi podstawę pysznych wypieków. W książkach kucharskich czy na blogach kulinarnych nie brakuje rozmaitych przepisów na smaczne ciasta z mąki ryżowej. Pyszne bezglutenowe i mocno czekoladowe brownie? Soczyste marchewkowe na bazie oleju kokosowego? A może kruche i rozpływające się w ustach owsiane ciasto z mąki ryżowej? Asortyment dostępnych wypieków, jakie można przyrządzić na bazie tej mąki, jest naprawdę szeroki. W efekcie każdy, niezależnie od preferowanych upodobań smakowych będzie w stanie znaleźć dla siebie przepis idealny, który równie dobrze sprawdzi się jako codzienny wypiek do popołudniowej kawy, jak również na uroczysty stół.

Prawidłowe przechowywanie mąki – o tym pamiętaj!

Jako, że mąka ryżowa wykazuje się podatnością na przyjmowanie wilgoci, zaleca się jej przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu – najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zaleca się jej spożycie – do pięciu miesięcy od daty otwarcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here